Български
Избери Език
Български
English
Românesc
Русский

Варна и региона


 

 

Вие сте гости на хотел Люляк?

Възползвайте се и опознайте Варна и българското Черноморие.

Хотел Люляк е разположен в курортен комплекс Златни пясъци, който се намира на 18 км. от нашата Морската столица Варна.

Градът е основан през 570 г. пр.н.е. под името Одесос и се счита за люлка на най-старата Европейска цивилизация. Разположен във Варненския залив, той винаги е бил водещ транспортен, икономически, търговски, социален и културен център.

Любителите на историята могат да посетят Археологическия музей на Варна, който е един от най-старите в България. През 2012 г. неговата експозиция бе изцяло обновена и попълнена с много новооткрити материали и артефакти. Сред тях най-атрактивно за посещение е най-старото златно съкровище в света, датирано от 4500-4200 г.пр.Хр.

Към структурата на музея влизат и два музея на открито:  Римски терми (II-IIIв.) с площ от 7000кв.м. - четвърти по големина в Европа и издълбания в скалите, средновековен Аладжа манастир (XIVв.), с отделна изложба от раннохристиянски мозайки (Vв.)  и икони от ХІХв. Последният е разположен в Природен парк Златни пясъци и е само на 5 к. от хотел Люляк.

Не е нужно да пътувате до Англия, за да видите скалния феномен Стоунхендж. На 18 км от Варна се намират българските чудни Побити камъни, разпръснати сред пустошта на площ от 7 кв. км.  Геоложкият феномен е на възраст близо 50 млн. години, когато Югоизточна България е била дъно на праисторическо море. Днес те се извисяват до 11 м от морското равнище и представляват уникални групови съчетания от варовиково-пясъчни образувания, в които са намерили своя дом изключително редки растителни и животински видове. Всичко това прави Побитите камъни желана туристическа дестинация в Златни пясъци.

Освен на музеи и археологически забележителности, град Варна е богат и на културни събития. През годината се провеждат множество фестивали и конкурси в сферата на фолклора, операта, театъра, киното и балета.  През горещите месеци сцена на тези събития е Летния театър, разположен в централната част на Морската градина.

Ако предпочитате забавленията и развлеченията, може да се потопите в нощния живот. Мнозина казват, че „градът никога не спи“. Директно на брега на морето са разположени ресторанти, барове и дискотеки, в които времето минава неусетно и в сутрешните часове може да посрещнете изгрева на слънцето.

Резервирай онлайн
Book directly & Save