Български
Избери Език
Български
English
Românesc
Русский

Северно черноморие


 

Ако сте гост на хотел Люляк, Ви препоръчваме да разгледате и град Балчик, само на 10 км от Златни пясъци. На около 2 км. югозападно от центъра на града ще имате удоволствието да посетите Архитектурно-парковия комплекс „Двореца“. През 2002 комплексът е обявен  за архитектурно-строителен паметник на културата и паметник на градинарското и парковото изкуство.

„Двореца“  е бивша  лятната резиденция на румънската кралица Мария. По време на Междусъюзническата война (1913) румънската армия окупира част от Добруджа, където попада и град Балчик. Кралица Мария посетила града и останала очарована от неговия дух и природа. На това място решила да построи своя лятна резиденция, като имала изискване към проектантите  строежът да не нарушава природната красота, а да я допълва. В архитектурата на двореца се преплитат старобългарски, готически, ориенталски, мавритански елементи.

Популярни забележителности и истинска наслада за окото са „Божествената градина“, градина „Английски двор“, „Градината с кръстовидното водно огледало“, „Гетсиманската градина“, „Мостикът на двореца и гаражите за яхти“, „Мостът на въздишките“, „Алеята на виното“, „Алеята на вековете“, „Висящите тераси“, гробът на кралица Мария и други.

 

Незабравимо преживяване за Вас ще бъде разходката и до нос Калиакра, на 40 км северно от Златни пясъци, където ще се докоснете до единствената в България защитена морска акватория. Представлява удължен и стесняващ се скалист полуостров, вдаден на около два километра навътре в морето. Само там се среща тюленът монах, аристотелевият корморан, скалният кос и  единствените по рода си у нас степни тревни съобщества.

Много легенди са свързани с нос Калиакра. Най-известната от тях разказва за 40 български девойки, предвождани от красавицата Калиакра, които скочили от скалите в морето, за да се спасят от османските турци. За да не се откаже някоя от тях, те сплели косите си една в друга. В тяхна памет е и изграденият в началото на нос Калиакра обелиск, наречен „Портата на 40-те девици“ .

 

Резервирай онлайн
Book directly & Save